Vi delar in vår estetiska tandvård i tandblekning och skalfasader. Bägge behandlingar görs för att korrigera missfärgade tänder, tänder med fläckar eller skadade tänder. Synbara effekter av behandlingarna är ett vitare leende och en snyggare form på tänderna.

Tandblekning hemma

Vid tandblekning gör vi en individuell mjukplastskena som du sedan tar med dig för att bleka tänderna i hemmet. Förutom skenan får du med dig blekmedel samt en speciell tandkräm. Behandlingen tar cirka en vecka. Det som skiljer vår behandling från många andra är att denna verkligen ger synbart resultat.

Vi rekommenderar att du gör en undersökning av dina tänder innan en tandblekning. Då kontrollerar vi bland annat om du har hål i tänderna och om tandköttet är friskt.

Det är nämligen viktigt att eventuella hål lagas innan en tandblekning för att minimera ilningar under och efter blekningen. Tandköttet måste också vara friskt för att minska risken för irritationer.

Faktorer som påverkar

Tändernas ursprungliga färgnyans och typen av missfärgningar påverkar tandblekningens slutresultat. Det är svårt att säga exakt hur länge en tandblekning håller i sig, men som regel är det från cirka ett år till flera år. Faktorer som påverkar din tandbleknings framtida status efter genomförd behandling är hur bra du sköter dina tänder efter blekningen och hur tjock din emalj är. Val av livsmedel och användning av nikotin och läkemedel är också faktorer som avgör.

Vad kostar det att bleka tänderna?

Se vår prislista för uppdaterade cirkapriser för tandblekning. Observera att för att kunna ge ett exakt pris krävs oftast en undersökning.

Skalfasad – ett alternativ till tandblekning

En skalfasad ersätter en tand som skadats eller missfärgats. Skalfasaden är oftast i porslin och fästes på tandens framsida. Med en skalfasad går det till exempel att fylla ut ett mellanrum eller göra en framtand bredare. 

Om du har missfärgningar på dina tänder kan det ibland räcka med att en tandhygienisten gör en professionell tandrengöring och putsar dina tänder för att du ska få vitare tänder.

Efter tandblekningen

Det är inte ovanligt att tänderna blir extra känsliga för värme och kyla efter att du har blekt dem. Det går normalt över efter en tid.

För ett längre resultat är det viktigt att du är noga med din munhygien, även efter behandlingen. Undviker du tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga dina tänder, åtminstone den närmaste tiden efter behandlingen, så hjälper även det till att resultatet består längre.

Vanligt förekommande frågor om tandblekning

Vi har sammanställt några vanligt förekommande frågor om tandblekning. Skulle du inte hitta svaret på just din fråga är du mer än välkommen att kontakta oss.

Förstör tandblekning emaljen?

Nej, tandblekningen förstör inte emaljen om man förljer de instruktioner som finns.

Vad kostar det att bleka tänderna?

Ordinarie pris för tandblekning är 2495 kr. Se prislista för alla våra priser.

Gör tandblekning ont?

Till en början kan det ila lite, men det går över. Om du får tandblekningsmedel på tandköttet kan det svida lite, men även det går över inom kort.

Kan jag bleka tänderna om jag har lagningar?

Ja, du kan bleka tänderna om du har lagningar, men eftersom lagningarna i dig inte bleks kan det vara så att du vill bytalagningar.

Kan jag snusa om/när jag har blekt tänderna?

Ja, men avvakta två dagar efter blekningen avslutats.

Kan jag dricka rödvin om/när jag har blekt tänderna?

Ja, men avvakta två dagar efter blekningen avslutats.

Hur länge håller en tandblekning?

En blekning kan hålla upp till 2 år, men det beror lite på dina tänder, vad du äter och dricker och hur du sköter om dina tänder efter blekningen.

Hur många gånger kan jag bleka tänderna?

Du bör inte bleka tänderna oftare än var sjätte månad.

Vad ska man tänka på vid tandblekning?

Du bör ej äta eller dricka starkt färgad mat eller dryck, under tiden. Du ska helst undvika svart kaffe, rödvin, blåbär och andra maträtter som kan färga dina tänder.

Innan du applicerar tandblekningsmedlet ska du borsta tänderna och skölja munnen.

Hur lång tid tar det att bleka tänderna?

Det kan variera från person till person, men i regel tar det 1-2 veckor. Vi rekommenderar att ha skenan och blekmedel i när du sover och på så vis påverkas du inte nämnvärt av behandlingen.

Vilken tandblekning är bäst?

Det finns flera olika sätt att bleka tänderna; med folie, med penna, med aktivt kol etc. Vi tycker att vår metod ger bäst resultat för pengarna.

Det blekmedel som vi har funnit fungera bäst är Opalescence.

Hur vita blir tänderna?

Resultatet av en tandblekning är individuellt. I regel får bättre resultat om du har gulare tänder snarare än gråaktiga tänder.

Är det någon åldersgräns på tandblekning?

Tandblekningsmedel får inte användas av personer under 18 år.

Kan man bleka tänderna med bakpulver?

Svaret är ja, men det efterföljs med ett kraftigt NEJ eftersom det förstör emaljen på dina tänder.

Du kan bleka tänderna med bakpulver, eller bikarbonat, men det som händer när du borstar tänderna med bakpulver är att du slipar ner missfärgningarna på tänderna. Bakpulvret gör att dina tänder kan bli vitare, men det slipar även bort emaljen. Emaljen skyddar tänderna från sötsaker, repor, slag och ger tänderna glans. 

Så vi avråder starkt från att bleka tänderna med bakpulver eller bikarbonat.