Vi föds alla med en viss uppsättning tänder som under livets första tid tittar fram genom tandköttet. Dessa mjölktänder ersätts från cirka sex års ålder av permanenta tänder, som sedan ska hålla hela livet. Mjölktänderna kan ha en funktion i munnen ända fram till cirka tretton års ålder, då samtliga mjölktänder vanligtvis har ersatts av nya.

Permanenta tänder växer inte alltid ut på rätt ställe och i rätt vinkel, vilket innebär att leendet och ens bett kan bli snett.

Så fungerar en tandställning

För ett barn eller en vuxen som har fått sina permanenta tänder kan det i dessa fall vara läge att överväga en tandställning för att justera tändernas placering och förhindra eventuella problem med munhälsan.

En tandställning reglerar och justerar tändernas placering så att tänderna blir jämnare, eventuella över- eller underbett minskas och den allmänna upplevelsen av ditt leende känns bättre. Hur länge du behöver ha en tandställning beror på hur komplicerad din situation är, och kan variera mellan tre månader och upp till tre eller fyra år. Idag finns utmärkta alternativ som exempelvis Invisalign, en transparent tandskena som effektivt justerar dina tänder och inte inkräktar på din vardag.

Varför välja tandställning?

Varför ska du då välja en tandställning och är det bara något som passar alla? Att tandställning bara är något för unga människor är en myt som länge levt kvar. Det enkla svaret är dock att det aldrig är för sent att göra något åt dina tänder och en tandställning passar i de flesta fall därför såväl barn som vuxna.

Fördelar med att välja rätt tandställning

  • Du får jämnare tänder och därigenom också fler anledningar att le.
  • Du justerar eventuella över- eller underbett samt andra problem som kan orsaka att du exempelvis gnisslar tänder eller trycker ihop tänderna hårt under natten, vilket i sin tur kan innebära att du vaknar med huvudvärk.
  • Det blir lättare att hålla rent mellan tänderna och din tandhälsa förbättras.
  • Tekniken vad gäller tandställningar går hela tiden framåt vilket innebär att dagens alternativ i princip är osynliga, i form av transparenta tandskenor som placeras på tänderna.

Moderna lösningar tar dig smidigt hela vägen

Genom en bedömning av ditt leende kan vi råda dig till vilket ditt nästa steg ska bli. Tandreglering behöver inte vara komplicerat och genom ett besök hos oss hjälper vi dig till nästa steg i ditt liv.

Vi använder invisalign tandställningar på Nyboda Dental.

Idag finns enkla, smarta och progressiva lösningar för tandreglering. Vi jobbar med Invisalign, där vår Sanna är certifierad på deras tandställningar.

Boka tid för tandställning

Boka tid hos oss för behandling eller konsultation. Vill du hellre ringa når du oss på 08-734 05 90