Vi hjälper dig med traditionell tandvård, det vill säga att vi hjälper dig att laga hål i tänderna och vi tar hand om dina visdomständer. För att undvika problem med visdomständer och förhindra att du får hål i tänderna rekommenderar vi regelbundna undersökningar.

Laga hål i tänderna

I Sverige är det förbjudet att laga tänder med amalgam. Vi använder därför ljushärdande kompositplaster eller tandteknikerframställda keramiska konstruktioner.

Lagningar med kompositmaterial kan upplevas som mer naturliga och bekväma, men de är inte lika hållbar som keramiska lagningar, och slits därför fortare.

Keramiken är hårdare och mer motståndskraftig, men lagningarna är också mer komplicerad att utföra och kräver oftast åtminstone två tandläkarbesök. Keramiken blir alltså mer teknik och kostnadskrävande.

Gemensamt för båda typer av lagning är att de är tandfärgade och vita, så det är svårt för andra att se om din tand har blivit lagad eller inte, vilket är en uppskattad del av att laga tänderna.

Bedövning när du lagar hål i tänderna

Många av oss upplever smärta eller obehag när vi ska laga hål tänderna. Om du också gör det kan du få bedövning. Om du är extra känslig för smärta eller är orolig för att behandlingen ska göra ont kan du samtidigt få värktabletter eller lugnande medel. Vi brukar alltid ge barn bedövning när de ska laga tänderna.

Vänta inte för länge med att laga hålet – undersök tänderna regelbundet

Vänta inte för länge med att laga hål i tänderna. Ju tidigare du upptäcker hålet, desto enklare och billigare blir det att åtgärda. Väntar du för länge kan hålet bli så pass stort att du kanske måste rotfylla eller dra ut tanden.

Det är därför vi uppmuntrar alla att göra regelbundna tandkontroller. Under en kontroll går vi igenom din munhälsa, tar bort tandsten, gör enklare putsningar och ger dig tips och råd för hur du tar hand om dina tänder. Boka gärna tid för en undersökning redan nu.

Boka tid för undersökning

Boka en tid för en undersökning om du tror att du har hål i tänderna eller om du känner att du vill få en allmän genomgång. Vid akuta tandbesvär kan vi oftast erbjuda dig en tid med kort varsel alla vardagar.

Vi hjälper dig med traditionell tandvård, det vill säga att vi hjälper dig att laga hål i tänderna och vi tar hand om dina visdomständer. För att undvika problem med visdomständer och förhindra att du får hål i tänderna rekommenderar vi regelbundna undersökningar. Laga hål i tänderna I Sverige är det förbjudet att laga tänder […]