Med Tandläkare utan gränser i Zimbabwe

Jörgen Larsson från Nyboda Dental i Zimbabwe med Tandläkare utan Gränser

De flesta av oss tar tandborstning och tandhygien som självklarheter. Dessvärre har inte alla kunskaper, förutsättningar eller möjligheter att göra detta, trots att vi närmar oss 2020.

Som tandläkare och medmänniskor känns det extra viktigt att hjälpa de som är i behov av grundläggande tandhygien och vård och det är därför vi är engagerade i Tandläkare utan Gränser (TLUG). Nu senast bar det av till Zimbabwe.

Huvudstaden Harare kändes kaotisk och det ekonomiska svårmodet gjorde sig påmint med affärer där hyllorna gapade tomma. Zimbabwe har en inflation som mäts i miljoner procent, så man handlade i den mer stabila US dollarn.

Vi provianterade så gott det gick för två veckors vistelse på landsbygden och gav oss sedan iväg till Old Mutare Mission Hospital, i sydöstra Zimbabwe, nära gränsen till Mocambique. Det var en riktig landsbygd.

Internatskolor är nödvändiga i Zimbabwe eftersom avstånden mellan byarna och skolorna är för långa att vandra varje dag. Dessutom var många barn föräldralösa pga. den utbredda aidsepidemin som berövat många barn sina föräldrar – internatskolan var deras hem.

På mornarna packade vi våra bilar och åkte ut till olika internatskolor för att undervisa barnen hur de borstar tänderna. Vi undersökte, undervisade och behandlade också skolbarnen som bodde där.

Vi blev verkligen väl mottagna. Våra hjärtan fylldes av lycka av alla glada och entusiastiska barn som. trots den hårda diktaturen landet befinner sig i, ändå har hittat styrka att leva vidare och att göra det bästa av situationen. Det ger verkligen perspektiv på vår egen tillvaro.

Rik på nya erfarenheter och övertygad om att våra hemmaproblem är relativt små lade vi denna erfarenhet i vår fatabur, övertygade om vi kommer att göra ytterligare insatser i framtiden.

Nyboda Dental i Zimbabwe via Tandläkare utan Gränser
Jörgen från Nyboda Dental i Zimbabwe via Tandläkare utan Gränser
Jörgen Larsson från Nyboda Dental i Zimbabwe med Tandläkare utan Gränser