Nya perspektiv

Glada småkillar i Jamaica

Efter drygt 30 års arbete i privat tandläkarmottagning hade jag blivit intresserad att volontärarbeta och bidra med mitt kunnande till dom som har det sämre än vi i Sverige.

Jamaica är ett land som inte enbart var i behov av vår hjälp men som också verkade som ett spännande resmål.

Osäkert men spännande

Organisationen ”A child´s smile” hjälpte till att organisera resan, men trots att de gav oss bra information inför resan kände mig ändå osäker på vad som väntade. Vilka behandlingsbehov fanns? Hur skulle vi bli mottagna? Under vilka förhållanden skulle arbeta? Osäkerheten till trots så kändes det ändå väldigt spännande och intressant att få ge sig av.

Stort behov av tandvård

Det finns en befintlig statlig tandvård som är gratis och vi gjorde ett besök på en sådan klinik. Dom avhjälpte också smärta med extraktioner. De erbjuder inga rotbehandlingar eller ortodonti. Tyvärr råder en mycket stor brist på material. Tandproblemen varierade väldigt mycket. Vi behandlade barn mellan 2-19 år, somliga helt felfria, andra med enorma kariesskador. Att suga på sockerrör är ett vanligt godis, och att amma barn upp till 5 år är vanligt, mammorna tror att de inte kan bli gravida så länge de ammar. Detta kan också ge stora tandskador.

Primitivt, men det fungerar

Jörgen ger en flicka tandvård i en plaststol
Det var primitivt emellanåt, men det fungerar.

Vi gav tandvård under primitiva förhållanden, men det fungerade.

Vi besökte 4 olika stadsdelar i huvudstaden Kingston och en typisk arbetsplats var t.ex. en skolsal. Vår utrustning var mobil, men vi hade ingen röntgen, ingen behandlingsstol, inga borrmaskiner. Vi fick undersöka patienterna liggande i knät, vi hade pannlampa som belysning, smärta avhjälptes med extraktion. Mindre kariesangrepp kunde handexcaveras och förses med provisoriska fyllningar. Hygienisterna informerade om profylax och delade ut tandborstar och tandkräm.

Ta seden dit man kommer

Vi hade ledigt på helgerna och kunde göra små utflykter på Jamaica. Den norra kusten har väldigt fina stränder och vacker natur. Alla människor är väldigt vänliga och avslappade, läs allt tog väldigt lång tid. Trivsamt men lite frustrerande, men vi tog seden dit vi kom.

Blodad tand…

Vi behandlade nästa 700 patienter under vår vistelse och det kändes absolut som att vi gjorde en insats, och vi kände en stor uppskattning från våra patienter och föräldrarna. Jag tycker att jag har fått ett annat perspektiv på min tillvaro i min egen praktik nu, och kan definitivt tänka mig att åka som volontär flera gånger.